Home » Manuele Therapie

Wat is Manuele Therapie?

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een erkende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Deze opleiding voor Master of Science in de Manuele therapie duurt drie jaar (in deeltijdstudie).

 

Voor welke klachten?

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten waarbij men pijn heeft die gepaard gaat met het het slechter kunnen bewegen van een of meerdere gewrichten.

Enkele voorbeelden waarbij manuele therapie geïndiceerd kan zijn:

  • Hoofd- en nekpijn die gepaard gaat met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de beneden
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste cliënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

Door wie in de praktijk?

De Manueel therapeut bij Fysiotherapie & Manuele therapie “De Molenbeek” is Désirée van der Stel – van Limmeren

Voor uitgebreide informatie over Manuele Therapie, ga naar: Nederlandse vereniging Manuele Therapie

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij staan altijd voor u klaar

Bel ons nu en maak direct een afspraak of stel ons uw vraag

Fysiotherapie & Manuele Therapie De Molenbeek