Home » Complex Regionaal Pijn Syndroom

Wat is Complex Regionaal Pijnsyndroom (CRPS type I)?

Complex Regionaal Pijnsyndroom wordt ook wel eens Post-traumatische of sympathische reflex dystrofie genoemd. Het is een klachtenbeeld waarbij er een duidelijke verstoring is in de pijnervaring. De pijn die wordt ervaren past meestal niet bij de ernst van het letsel. Vaak is er sprake van ernstige pijnklachten, functieverlies, verstoord temperatuursgevoel en een blauw/paarsverkleuring van de huid van het aangedane gebied. 

Er is sprake van een stoornis in het mechanisme dat zorgt voor het genezingsproces. ‘Dystrofie’ betekent ‘slecht functionerend lichaamsweefsel’

 

De diagnose

Vroegtijdige diagnostiek is erg belangrijk, omdat door snelle diagnostiek en daardoor ook snel starten met de behandeling kan zorgen dat een patiënt weinig last zal hebben en weer snel volledig zal herstellen. Bij een (te) late diagnostiek kan de aandoening heftiger verlopen en zelfs leiden tot  blijvende invaliditeit. 

De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten die de patiënt zelf vermeld en op het waarnemen van de symptomen zoals zwelling, verkleuring, temperatuurverschil ten opzichte van andere ledematen, pijn, functionele beperkingen en toename van de symptomen na belasting.

Voor de diagnostiek is helaas geen specifeke test of onderzoek waarmee de diagnose met zekerheid kan worden vastgesteld. 

 

De behandeling

De behandeling voor CRPS bestaat niet. 

In overleg tussen de patiënt en de fysiotherapeut zal gekozen worden voor de meest geschikte behandelmethode. Deze behandel methode kan zeer divers zijn, maar is met name gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van het aangedane lichaamsdeel. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het verminderen van de pijn, het herstellen van de functie, inzicht in het klachtenbeeld verkrijgen en pijnreductie. 

De sleutel tot herstel ligt in het gedoseerd bewegen. 

 

Door wie in de praktijk?

De specialist op het gebied van CRPS I / dystrofie bij Fysiotherapie & Manuele therapie “De Molenbeek” is  Désirée van der Stel – Van Limmeren

Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op: www.posttraumatischedystrofie.nl

 

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij staan altijd voor u klaar

Bel ons nu en maak direct een afspraak of stel ons uw vraag

Fysiotherapie & Manuele Therapie De Molenbeek